29 Eylül 2010 Çarşamba

Araştırma Nasıl Yapılır?

Araştırma yapmaya başlamadan önce araştıracağımız konuyu bir ön araştırma ile kavrayıp araştırma konumuza  hakim olmanız gerekmektedir. Öncelikle konuyla ilgili kendimize sorular yöneltip bu soruların cevapları ile anahtar kelimeler oluşturmalıyız. Genel bir şekilde tarama yaparsak tam olarak istediğimiz konuya ulaşma olasılığımız azalır.Hatta bazen ulaşamayabiliriz.Bu  yüzden daha özel  sorgu kelimeleri seçmeliyiz. Örneğin Balıklarla  ile ilgili bir araştırma yapıyorsak, “Balık ” sözcüğü ile  sorgularsak  genel bir sorgulama olur  bu da bize ya çok fazla ve ilgisiz konular getirir ya da az sayıda konu getirir, Fakat “Su Ürünleri ” şeklinde yapılan bir sorgulama daha ilgili ve daha fazla sonuç getirecektir. Bu sorgulama tekniğini veritabanlarında da kullanabiliriz. Ek olarak veritabanlarında  daha detaylı sorgulamalar yapılabilmektedir. Veritabanlarında  “ve,veya,değil” gibi işleçler kullanılarak tarama yapılabilir. Örneğin yaptığımız araştırma balıkların yüzmesiyle ilgili  “Balık ve Yüzme” olarak sorguladığımda hem balıkla ilgili hem de yüzmeyle ilgili olanlara ulaşırım, “balık veya yüzme” olarak sorguladığımda ikisinden birini içeren kayıtlara ulaşırım. Fakat “balık değil yüzme” olarak sorgularsam balıkla ilgili değil sadece yüzmeyle ilgili kayıtların gelmesini sağlamış olurum. Bu şekilde yapılan taramalar ile araştırdığımız konuyla daha yakından ilgili kayıtlara ulaşmış olurum.

Kütüphanemiz

  • 2009 yılında hizmet vermeye başlayan kütüphanemizde 2010 Eylül ayı itibariyle 27.000 civarında kaynak bulunmaktadır.Kütüphane ve bilgi merkezimizde kitap, süreli yayın, tez, görsel-işitsel materyaller ve veritabanları yoğun olarak kullanılmaktadır.
  • İstanbul Üniversitesi Enformatik Bölümü ve Newsweek Türkiye’nin hazırladığı ve yaklaşık 1200 öğrencinin katıldığı Üniversitelerin öğrenciler açısından memnuniyet derecelerinin ölçülmesinin amaçlandığı anket sonucuna göre Bilecik Üniversitesi Kütüphane ve Bilgi  Merkezi  ilk 36’da 18. Sırada yer almaktadır.  Henüz 1.5 yıllık bir kütüphane olmasına rağmen köklü bir çok üniversite kütüphanesini geride bırakmıştır.Bu haber üniversitemiz ve kütüphanemiz açısından sevindirici olmakla birlikte yeni bir oluşumun sıralamadaki yerinin bu şekilde olması ilerleyen zamanlardaki seviyesini  bizlere göstermektedir.

27 Eylül 2010 Pazartesi

Kütüphane ve Bilgi Merkezi



  •   Cambridge Journals Online Veritabanı deneme erişimi 13 Kasım 2010 tarihine kadar üniversitemiz personelinin kullanımına açılmıştır. Cambridge Journals Online Veritabanı; sosyal ve beşeri bilimler, fen bilimleri, eczacılık, din, müzik, dil, teknoloji, mühendislik ve mimarlık alanındaki yaklaşık 260 dergiye erişim sağlamaktadır.Erişim adresi http://www.journals.cambridge.org/ 'dir.  

  •  Mühendislik, teknoloji, enerji, yönetim ve iş idaresi konularında 300'den fazla dergiye tam metin erişim sağlayan veritabanı deneme erişimi 20 Eylül-20 Ekim 2010 tarihleri arasında personelimizin kullanımına açılmıştır. Erişim adresi http://www.ingentaconnect.com/content/ind 'dir.

  • ProQuest Central veritabanı deneme erişimi 20 Eylül-04 Kasım 2010 tarihleri arasında üniversitemiz personelinin kullanımına açılmıştır. ProQuest Central ProQuest'in en kapsamlı veritabanıdır. ProQuest Central birçok akademik disiplin ile ilgili, kullanıcıların araştırmalarında temel kaynak olarak kullanacakları nitelikte bir veritabanıdır.Erişim adresi http://proquest.umi.com/login