2 Aralık 2010 Perşembe

Komikler...

Emniyetli Bir Kimsesin
Koca Ragıp Paşa,bir gün ansızın, yaptırdığı kütüphaneye gitti.Etrafı ve kitapları toztoprak içerisinde görünce kütüphane memurunu çağırdı ve  ona;
"Aferin Hafız-ı Kütüb!! Doğrusu pek emniyetli bir kimsesin. Sana teslim edilen eşyaya hiç el sürmüyorsun!!!" dedi..
Balmumuna Batırılan Kitap

Bir vaiz, edebi bir mecliste Süleyman Çelebi'nin Mevlid'ini Küçümsemeye kalkıştı. Var Kuvveti kaleme vererek mevlid namına bir manzume yazdı. Önce Şair Üsküplü Ata'ya göstererek:
"Birader, benim şiirde o kadar maharetim yoktur.Oku da nerelerinde hata görürsen, sonra müzakere ile tahsis edilmek üzere kenarına balmumu yapıştır" dedi
Üsküplü Ata manzumeyi okudu. Baştan başa balmumuna batırarak geri verdi.(Osmanlı Fıkraları )

İlk Kütüphaneler...

Tufan Öncesine Ait Kütüphaneler 20. yüzyıl başlarında Princeton Üniversitesi'nden Ernest Cushing Richardson, 25 yıldan fazla Tufan öncesi, antikite ve ortaçağ kütüphanelerini araştırdı. Mitoloji ve spekülasyonun dışında birçok eski kütüphanenin varlığına deliller olduğunu saptadı:

- Adem’in Kütüphanesi: Cenetten kovulmadan önce, taşa yazılı yaratıcı tanrının 7 ciltlik eserini içeriyordu

- Adem soyunun kütüphanesi: Set’in kütüphanesi, astroloji ve astronomiye ait eserler içeriyordu.

- Ham, Habil ve Kabil kütüphaneleri

- Nuh’un Kütüphanesi: Adem ve birçok kütüphane içeriyordu. Babil kütüphanesinin çekirdeğini oluşturmuştur. Nuh kütüphanesinin varlığına dair birçok ortaya atılmış tarih mevcut. Bu kitaplar apokrifal (halktan gizlenmiş) olarak kabul edilir.

Metal Kütüphane Erich von Daeniken’in söz ettiği ve Stan Hall’un Neil Armstrong’u onursal başkan olarak davet ettiği ve araştırdığı Ekvador ve Peru arasında yer altındaki devasa bir tüneller sisteminin içinde var olduğu sayılan bir kütüphane. Bu kütüphaneye 1946’da ayak bastığını söyleyen ve bir odasında raflarda her biri yaklaşık 20 kg ağırlığında olan ve ideograflar, geometrik şekiller ve yazılı kayıtlar içeren binlerce büyük metal kitabın bulunduğunu, diğer odada ise altın varaklı ayaklı ünitelerdeki eğik raflarda saklanan parallel oluklu şeritlerle kaplı, kristale benzeyen küçük, sert, düz tabletler bulunduğunu söyleyen tek tanık Jaramillo, Hall ile bağlantı kurduktan kısa bir süre sonra öldürüldü. Hall hala araştırmalarına devam ediyor. http://www.arkitera.com/h22308-tarih-boyunca-kutuphaneler-2.html




Türkler'de kütüphanenin tarihi Uygurlar'a kadar uzanır. Doğu Türkistan'daki Turfan'da yapılan araştırmalarda İS 8.13. yüzyıllardan kalma 30 bin kadar yapıt toplu olarak bulunmuştur. İslamiyet sonrası dönemde bilinen ilk büyük kütüphane Gazneli Mahmud'un (9981030) saray kütüphanesidir. Başka Türk devletleri de İslam kültürünün ilk yaratıcıları Emeviler'le Abbasiler'in izinden giderek saraylarda, medreselerde ve camilerde kitaplıklar kurmuşlardır. Büyük Selçuklular'ın en ünlü kütüphaneleri Nizamülmülk'ün Bağdat ve Nişabur'da yaptırdığı medreselerde bulunuyordu. Anadolu Selçuklulan'nın büyük kütüphaneleri başkent Konya'daydı. Osmanlılar'ın ilk kütüphaneleri İznik ve Bursa'da yaptırılan medreselerde kurulmuştu. İstanbul'un fethinden sonra da ilk kütüphane binası Fatih Sultan Mehmed tarafından 1464'te Ayasofya Camisi'nin avlusunda yaptırıldı. Bunu birçok kentteki külliyeler içinde kurulan kütüphaneler izledi. Topkapı Sarayı'nda da büyük bir kütüphane vardı.
Ayrıca İslam geleneğinin uzantısı olarak medreselerde küçük kitaplıklar, camilerde ve tekkelerde de kitap dolapları bulunuyordu. Buralara kitaplar kişilerce tek tek ya da toplu olarak vakfediliyordu. İstanbul'daki ilk bağımsız kütüphane yapısını 1661'de Köprülü Mehmed Paşa yaptırmıştır. Bunu İstanbul'da, Anadolu'da ve Rumeli'nin birçok kentinde yapılan kütüphaneler izlemiştir. Bütün bu yapılar ve içindeki kitaplar yaptıranlarca düzenlenen kurallara göre çalışan vakıf kurumları olarak hizmet görmüştür. 1826'da Evkaf Nezareti (Vakıflar Bakanlığı) kurulunca kütüphaneler bu kurumun yönetim ve denetimine geçmiş, 1869'da da Maarif Nezareti'ne (Eğitim Bakanlığı) devredilmiştir. İlk genel kütüphane 1882'de İstanbul'da Kütüphanei Umumii Osmani (bugünkü Beyazıt Devlet Kütüphanesi) adıyla açılmıştır. Bunu başka genel kütüphaneler izlemiştir. Cumhuriyet döneminde kütüphanelerin yönetimi Milli Eğitim Bakanlığı'na verilmiş, Milli Kütüphane de uzun bir hazırlık döneminden sonra 1948'de Ankara'da kurulmuştur.
 http://www.nuveforum.net/1727-genel-kultur-k/68554-kutuphaneler-turklerde-kutuphanenin-tarihi/