11 Ekim 2010 Pazartesi

Ulusal Veritabanları

Ulusal veritabanları ülkemizde yayınlanan bilimsel dergi ve makalelere erişimin sağlanması amacıyla oluşturulmuştur. İnternetten ulakbimin sayfasından ücretsiz olarak erişilmektedir. Veritabanlarındaki dergiler akademik kurullar danışmanlığında uluslararası standartlara uygun kriterler ile değerlendirilmektedir.
Veritabanları tam metin erişim ve belge sağlama hizmeti sunulmaktadır.
Türkçe hazırlanmış bilimsel dergilerin uluslararası WOS atıf indeksinde yer almasını yaygınlaştırmaya yönelik danışmanlık yapmaktadır.
 Dergi Değerlendirme Kriterleri
  • Düzenli aralıklarla ve zamanında yayımlanmalı,
      •Bilimsel araştırma yazısı ağırlıklı olmalı,
      •Danışman/hakem değerlendirme sistemi bulunmalı,
      •Kültür Bakanlığı'ndan ISSN alınmalı,
      •Makalelerde Türkçe ve yabancı dilde başlık, öz ve anahtar kelimeler yer almalı,
      •Dergilerin yazım kuralları içerisinde araştırma ve yayın etiğine uyum gerekliliği açık olarak belirtilmelidir.
Tübita-Ulakbim Veritabanları
 
        TÜBİTAK Destekli Projeler Veri Tabanı  [1966-]    : TÜBİTAK Araştırma Grupları tarafından desteklenmiş araştırma projelerine   ait sonuç raporlarının bibliyografik veri ve özleri içermektedir.
   
         Türk Tıp Veri Tabanı  [1996-] :Sağlık Bilimleri (Tıp, Dişhekimliği, Eczacılık, Hemşirelik vd.)   alanında   Türkiye'de yayımlanan süreli yayınlarda bulunan   Türkçe ve   diğer   dillerdeki   özgün araştırma makaleleri ve   olgu sunumları içermektedir.

Mühendislik ve Temel Bilimler Veri Tabanı  [1992-]  : Mühendislik, Temel ve Uygulamalı Bilimler alanlarında   Türkiye'de yayınlanan süreli yayınlarda bulunan Türkçe ve   diğer dillerdeki özgün araştırma/derleme makaleleri ve olgu sunumları içermektedir.
   
 Sosyal Bilimler Veri Tabanı  [2002-] : Antropoloji,Arkeoloji, Coğrafya, Dil Bilim, Eğitim Bilimleri, Felsefe,   İletişim, Ekonomi ve İşletme, Kamu Yönetim, Kütüphanecilik ve   Bilişim,   Mimarlık, Psikoloji, Sanat Tarihi, Sosyoloji, Şehir Bölge   Planlama, Tarih,   Siyasal Bilimler  bilim dallarında Türkiye'de   yayımlanan süreli yayınlarda   bulunan Türkçe ve diğer dillerdeki   özgün araştırma/derleme makaleleri ve olgu sunumları  içermektedir.

Yaşam Bilimleri Veritabanı (Tarım, Veteriner ve Biyoloji Bilimleri Veri Tabanı)  [1992 ] :  Tarım, Ormancılık, Veterinerlik, Su Ürünleri, Gıda ve Gıda Teknolojisi ile   Biyoloji bilim dallarında Türkiye'de yayımlanan süreli yayınlarda bulunan   Türkçe ve diğer dillerdeki özgün araştırma/derleme makaleleri ve olgu   sunumları içermektedir.